Jag älskar mattor. Lägg inte ner för mycket pengar på att byta golv, täck med mattor istället. Mattorna kan du ta med när du flyttar. Golvet ligger kvar.

✒ Du ska aldrig, aldrig piska en äkta matta! Skaka, vädra eller dammsug.

✒ Vädra gärna ute när det är några minusgrader. På balkongen, altanen eller i trädgården. Ull rengör sig självt när det kommer ut i friska luften. Alla lösa fibrer som ligger kvar blåser bort och mattan ser glänsande ny ut.

✒ Handknutna mattor mår bra av att läggas upp och ner med luggen ner mot golvet i en vecka eller två. Då trampar man ur allt grus och damm som ligger kvar nere vid knuten i mattan. Sedan kan man dammsuga noga centimeter för centimeter.

✒ Snurra gärna dina mattor en gång i halvåret för att få ett jämnare slitage. Detta är speciellt viktigt vid utsatta platser.

✒ Dammtorka av mattan med en fuktad väl urkramad trasa. Alla lösa fibrer torkas upp och mattan glänser.

✒ Försök dig inte på att tvätta din matta själv. Ull är en naturprodukt och handgjorda mattor kräver professionell rengöring.

✒ Att tvätta mattor i snö har vi ju hört ska vara bra, men det är en sanning med modifikation. Förr när våra hus inte var så täta kunde mattan torka långsammare och jämnare. Nu med isolering och golvvärme torkar de ojämnt och det kan skapa bucklor som inte försvinner. Men det går bra att vädra mattan i snö om man låter den torka på en ställning eller på balkongen innan den tas in.

✒ Om du har nedtryckta märken efter möbler på en knuten matta; skölj en trasa i kallt vatten och lägg ut den över området, stryk sedan med ett strykjärn på svag värme i luggens riktning.