✒ Om du ska måla ett rum, börja inte med att titta på en NCS-fjäril! Det kan göra vem som helst förvirrad. Börja istället med att känna efter vilken känsla du vill att rummet ska förmedla. Enligt mig finns det inget som är fel när det kommer till färg så länge man väljer utifrån sin egen känsla. Känns det lustfyllt är det rätt, oavsett vad någon annan tycker. Om du tänker tillbaka på din barndom, minns du då någon plats eller miljö som du tyckte mycket om att vistas på, där du mådde riktigt bra, där du kände glädje och en lätthet i hjärtat? Vad ser du för färger? Hur skulle det kännas att idag omge dig med just de färgerna? Tänk på att det handlar om att pricka in dig själv, att hitta de färger och nyanser som just du mår bra av att omge dig med.

✒ Börja samla färginspiration ifrån olika miljöer som tilltalar dig, bläddra i inredningsböcker och tidningar, titta på konstverk vars färgkombinationer du tycker om, Se på film med nya ögon. Personligen när jag avnjuter en film tittar jag mer på interiörerna än jag lyssnar på replikerna.

✒ Våga tänk utanför dina invanda ramar. Ta inte det hela så allvarligt! Var lekfull i tanken, det är inte en Michelangelo du målar, bara en vägg som går att förändra på en halvtimme om du av någon anledning inte skulle bli nöjd, eller om du ångrar dig.

✒ Om du bestämt dig för att måla ett rum gult men ännu inte är säker på ditt val av färgton, välj ut 4–5 gula nyanser, köp provburkar och gå hem och måla upp minst en kvadratmeter av varje burk och känn efter under ett par dygn, innan du bestämmer dig. Då får du möjligheten att se hur färgen förändras under dygnet beroende på ljusets inverkan och det blir lättare att välja.

✒ Blanda inte metaller i ett rum, det skapar disharmoni. En tavelvägg med olika metaller på ramarna till exempel spretar för mycket och känns rörigt. Väljer du guld, så håll dig till det och bryt gärna av med till exempel svart.