Ta inte hela bostaden på en gång, utan gå igenom rum för rum. Glöm att tänka på all form av inredning innan du rensat och läs gärna Karen Kingstons bok Rensa i röran med feng shui. Den är min rensningsbibel.

✒ Bestäm dig!
Fatta ett tydligt beslut om att nu är det dags.

✒ Ta hjälp av din omgivning
Prata med dina vänner, kanske behöver de också rensa? Då kan ni turas om och hjälpa varandra. Ibland kan det vara svårt att fatta beslut om att slänga sina gamla kära ägodelar, en utomstående utan samma emotionella koppling till prylarna gör beslutet enklare. Saker med affektionsvärde ska lyftas fram, inte ligga och skräpa i en låda.

✒ Skriv listor
Skriv en lista på hur du känner inför ditt kaos. Skriv en ny lista på hur det skulle kännas om du hade gjort dig av med din bråte, vilka fördelar det skulle ge. Jag älskar listor. Saker och ting blir så tydliga på det sättet.

✒ De fem magiska s:en
Införskaffa några rullar svarta sopsäckar och märk dem med ”sälj”, ”släng”, ”skänk”, ”sortera” och ”spara”.

✒ Sätt igång!
Bedöm varje pryl genom att ställa frågan: Älskar jag den här? Använder jag den? Räkna till tre. Om du tvekar i mer än tre sekunder så ska prylen ut. Och då kommer nästa fråga: Kan det säljas? Eller ska det ner i sopsäcken?

✒ Sälj det som går
Sälj dina saker på nätet eller ordna en loppis. Sätt hellre ett lågt pris än ett för högt. Och är det inte sålt (det du säljer på nätet) efter två veckor, så skänk bort det istället. Tänk på miljön när du slänger ditt rassel. Nu för tiden har de flesta av oss inte så långt till en källsorterande sopstation.