Ljussättning är grunden till all inredning. Basta! Rum som saknar tillräcklig belysning blir omysiga och gör inte din inredning rättvisa.

Gör en belysningsinventering
Ta penna och papper och anteckna, rum för rum, vad du har för ljuskällor. Är det en bra mix mellan mysbelysning och funktionell belysning? Är det rätt sorts belysning i olika rum? Helst ska det inte finnas några mörka hörn i din bostad.

Fundera över i vilka miljöer ljuset tilltalar dig och varför
För mig är det som sagt operan, teatern och små och stora cirkusar som inbjuder till belysningsdrömmar och ger mig lust att arbeta med ljuset hemma. Är det Lars Norén-stämning och varendarynka-syns-ljus du vill ha så titta lite extra på lysrörsavdelningen. Där lär du däremot inte hitta mig, som dras mer till den magiska ljusstämningen à la filmmusikalen Moulin Rouge.

Den fantastiska dimmern
Med en dimmer kan du smidigt växla mellan funktionellt ljus och mysbelysning allt efter stundens behov. Tänk på att du kan ha dimmer även i din punktbelysning. För den som vill och har råd finns även möjlighet att investera i smart fjärrstyrning till all belysning.

Riktbara spotlights
Använd riktbara spotlights som allmänbelysning i varje rum och även vid arbets- eller läshörnan. Punktbelys din konst. Tavelbelysning är ju inte direkt något nytt under solen men jag tycker mig märka att denna lilla detalj på senare år glömts bort och med den magi som här kan skapas så förtjänar den en renässans.

Få bort alla mörka hörn
Ha som målsättning att det inte ska finnas några mörka hörn i din bostad. Använd ljusslingor vid växterna, låga golvlampor eller spotlights.