När det gäller konsten att hänga tavlor kan mycket sägas. Det finns många olika skolor att följa om man så vill. På ett galleri eller museum hängs tavlorna på ett sätt som är gjort för att betrakta konsten stående eller gående och oftast med hjälp av det gyllene snittet, en kunskap som går ända tillbaka till de gamla grekerna. Själv brukar jag lita till min magkänsla och några saker som brukar hjälpa mig att hitta rätt är följande:

✒ Häng tavlorna så pass lågt att det är behagligt att beskåda dem även när du sitter ner. Det vill säga häng dem hellre för lågt än för högt. Det ger även en känsla av att rummet blir större.

✒ Lägg tavlorna på golvet och pröva dig fram till hur de ska hänga i förhållande till varandra innan du börjar göra planlösa spikhål lite här och där i väggen.

✒ Gruppera tavlorna istället för att sprida ut dem.

✒ Var inte rädd att blanda modern och antik konst men låt fotografier få en egen vägg.

✒ Våga ta ut svängarna genom att blanda olika typer av ramar. Experimentera med ramar i olika härliga färger, material och stilar. Vill du däremot skapa ett lugnare intryck så fungerar det bra att fokusera på svarta ramar och bryta av med en metall, till exempel guld eller silver. Men blanda inte olika metallfärger, det ger bara ett rörigt intryck. Tänk också på att sprejfärg är en fiffig produkt om du snabbt vill förändra en ram du tröttnat på. Och ändå är det som jag alltid säger: Ingenting är fel. Varför inte samla all konst du har på en enda vägg från golv till tak, det kan bli väldigt härligt och effektfullt. Låt din egen magkänsla styra. När du känner harmoni i det du skapat är det rätt. Alltid, utan undantag.

taylor